top of page
Szerző képeSzász Brigi

Tippek: így öltöztesd fel a kisbabád

Friss szülőként nehéz megtalálni, mik azok a ruhadarabok, amik praktikusak és hosszú távon használhatóak lesznek a kisbabáddal. Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a babaöltöztetés kapcsán.



Hány réteget is adjak a picurra?

Az ökölszabály: eggyel többet, mint ami rajtad van. Hajlamosak vagyunk túlöltöztetni a gyermeket, attól tartva, hogy megfázik, de indulj ki abból, hogy az adott helyszínen te miben érzed kényelmesen magad. Ha egy hosszú ujjú elég neked kintre, akkor a babádra is elég lesz egy body és egy pulcsi. A túl sok ruhában kimelegedhetnek, ami kényelmetlen nekik, vagy pont így fognak megfázni. Ha viszont jól szellőző darabokat adsz rá, például body-rugdalózó kombót alapnak, nem fogsz mellélőni.



Milyen textíliából készült ruhát válasszak?

Az a legjobb, hogyha azok a ruhák, amik a babád bőréhez közvetlenül érnek, minősített pamutból készülnek. Ezek a legbiztonságosabbak, ugyanis nem irritálják a babád bőrét. Az Öko-Tex és a GOTS minősítést keresd tehát a címkéken. Egyébként a GOTS minősítés nem csak a bőrbarát minőséget jelöli: azt is jelzi, hogy az egész gyártási folyamat a lehető legkörnyezetbarátabb, a gyapot biofarmról származik, és a textilt feldolgozó dolgozók jogai is szem előtt vannak tartva.

A bambuszviszkózzal sem ártasz a babádnak, viszont ha környezetvédelmi szempontból választanád azt, akkor rossz hírem van. Sajnos nincs nemzetközileg elismert minősítés az alapanyag tisztaságára, és a legtöbb esetben ráadásul kémiailag addig módosítják a textilszálakat, míg bambusz már nem is fellelhető a késztermékben.

A polár vagy bébiplüss jó melegen tartja a picurt, viszont biológiailag nem lebomló anyagról van szó, így inkább a természetes alternatívákat ajánlom, vagy próbáld meg minél hosszabban kihasználni az adott darabot.



Milyen színeket érdemes választani?

Amiken nem látszik olyan könnyen a kosz. A csecsemőkor a meglepetésekről szól, így az a legegyszerűbb, ha nem kell a szennyeződések miatt aggódnod, és a színek állják a mosást. Ha színben harmonizáló darabokat választasz, akkor könnyen tudod variálni az egyes darabokat. Az is szempont lehet, hogy terveztek-e kistestvért, akkor nem feltétlenül szuperkisfiús- vagy lányos darabokat érdemes beszerezni, hanem olyan színeket és mintákat, amik mindkét nemnek jól állnak. Az apró masnikat-gombokat pedig felejtsd el, mert ha leesnek, fulladásveszélyesekké válnak! Helyettük válassz inkább a textil anyagába nyomtatott mintákat, mert azok jól bírják a mosást is.



Milyen darabok igazán praktikusak?

Egy pár hónapos babán napi 10-12 alkalommal kell pelenkát cserélni, és sok kicsi nem szereti az öltöztetés folyamatát, vagy ha szabadon marad a mellkasa, így az a legjobb, ha láb között nyíló rugdalózókat választasz. A legtöbb rugi patenttal záródik, viszont ezek főleg a láb és törzs csatlakozásánál nehezen összepárosíthatóak, én is állandóan félrepatentoltam őket. Ezért hoztam létre a SzupeRugit Lábtól lábig cipzáros megoldással, így a peluscsere egy pillanat alatt befejezhető.

Amíg a csecsemőd nyakizmai nem elég erősek, és nem tudja megtartani a buksiját, a legjobb, ha átlapolós body-kat használsz fejen áthúzható ruhák helyett. Amikor már megtartják a fejüket, egy borítéknyakú body tökéletes választás, mivel gyorsan rá tudod adni, és derékrészen nem húzódik fel. Pólók közül olyat keress, amiknek patentos a nyaka, mert a szemnél megakadt felső nagyon zavaró tud lenni a babának.


A zoknik állandóan eltűnnek, ez a természet törvénye. Ha nem akarsz azon izgulni, hogy nem fázik-e meg a pici a csupasz talpa miatt, egy kamáslis nadrággal vagy rugival könnyen tudsz alkalmazkodni a változó hőmérséklethez. Ráadásul ahogy elkezdi kinőni a ruhadarabot a picur, lábfej nélkül még tovább tudjátok hordani, míg egy fix lábfejes darabot hosszban hamar ki tudnak nőni.



Hogy kerüljem el, hogy pár hét alatt kinője a ruhácskát a babám?

Vannak már babákkal együtt növő darabok, ilyenek a ZipZapGo kínálatában lévő ruhák is. Az okos megoldásoknak köszönhetően, mint az oldalsó rövidítők, a visszahajtható passzék és kamáslik, a SzupeRugi 3-4 méreten együtt nő a babákkal. A body-k toldóval nyúlnak akár 10 centit, és a rugalmas oldalsó betéteknek hála a pocak növekedését is lekövetik. Mindegyik ruha rugalmas GOTS biopamutból készül, így több hónapon át elkíséri a kisbabádat a növekedésben.



Bình luận


bottom of page