top of page
  • Szerző képeSzász Brigi

Környezetkárosító, vegyszerekkel kezelt textilek? Most akkor mit adhatok a gyerekemre?

Frissítve: 2022. júl. 28.


A ruhák címkéjét megnézve egy “egyszerű halandó” vásárló nem biztos, hogy ki tudja találni, miből és milyen eljárással is készült az adott textília. Bonyolódik a dolog, ha nem a felnőtt, jól edzett bőrünkre keresünk ruhát, hanem finom és érzékeny bababőrre. Mit érdemes keresni vásárláskor? Kezdjük onnan, ahonnan én is indultam pár éve, azaz nulláról.



Szintetikus anyagok - mindig rosszak?

Vannak textilek, amiknek mondjuk puha a tapintásuk, de ránézésre mégis meg tudod mondani róluk, hogy izzadósak. Vagy épp nem, a sportcuccok jó légáteresztő képességűek, de érzed a bőrödön, hogy valami műanyag “gyíkbőrt” húztál magadra. Ezek általában szintetikus, mesterségesen előállított darabok legtöbbször nyersolajszármazékokból vagy épp újrahasznosított PET palackokból - nem feltétlenül ördögtől valóak, de az biztos, hogy a gyártásuk és a lebomlásuk is megterhelik a környezetet.



Viszkóz (másnéven műselyem)

Azok a nyári ruháid, amik nem gyűrődnek, sok esetben viszkózból készültek. A viszkóz, annak ellenére, hogy az ijesztően hangzó “természetes alapú vegyi szál”, elég jó tulajdonságokkal bír. Jó nedvszívó képességű, kellemes esésű, szépen festhető, hidegben-melegben hordható textilről van szó. Hulladék pamutból, fenyő és bükkfa cellulózból állítják elő, ami fenntarthatóbbnak tűnik, mint a véges mennyiségű tiszta pamut, viszont a vegyi eljárás, ami az elkészítéséhez kell, nem túl környezetbarát.


Elasztán

Az elasztán is szintetikus, definíció szerint minimum 80% poliuretánt, egy speciális műanyagot tartalmaz. Ezt önmagában kevésbé, inkább más szálakkal keverve használják, így strapabíró rugalmasságot kölcsönöz az anyagnak, ami nem gyűrődik és mégis jól szellőzik.


A babatermékek kedvelt alapanyagai (és azok árnyoldalai)

A thermo, vagy más néven polár anyagot biztos ismeritek, meleg túrapulóverek kedvelt alapanyaga. Ezek hosszú szőrű változata a wellsoft vagy babysoft. Mivel selymes a tapintása, előszeretettel használják babatermékek, takarók, pulcsik készítéséhez. A bébi plüss magasabb kategória, 80% pamut, 20% poliészter tartalommal, és bár tartós, a friss puhaságát már pár mosás után el tudja veszíteni.

Ráadásul statikusan tudnak töltődni, “megráznak” és magukhoz vonzzák a koszt, és kifejezetten gyúlékonyak. Számomra sokkoló volt megtudni, hogy nem lebonthatóak ezek az anyagok.


A jó öreg pamut

A pamutot gondolom nem kell bemutatnom, de mégis érdekes, hogy természetes mivoltához képest mennyi lépésen kell túljutnia ahhoz, hogy textília váljon belőle. Már a termesztés is sok kémiai anyaggal tud járni (gyom- és rovarirtók), de a gyártási folyamat is vegyianyag igényes. A hagyományos eljárás során először a pamutrostokat tisztítják meg vegyszerrel, majd amikor fonallá kezdik fonni őket, a gépek kenőanyaga keni össze őket, így ismét vegyszeres tisztításra van szükség. A festés előtt még gyakran fehérítik az anyagot, vagy a könnyebb feldolgozhatóság érdekében kezelik még nátronlúggal is. A színezéshez pedig különböző pigmenteket és segédanyagokat használnak, majd a színtartóság eléréséhez ismét kezelik a készre nyomtatott anyagot.


A felkapott bambusz

A bambuszt sokan a textilipar megmentőjeként reklámozzák, de a helyzet ennél komplikáltabb. Maga a növény Ázsiában különösebb erőfeszítés nélkül nő, viszont a növekvő ipari érdeklődés miatt ellenőrizetlenné vált a bambusz termesztése Kínában, károsítva a biodiverzitást. A bambuszból a textilt pedig a viszkózkészítéshez hasonló, kémiai módszerrel állítják elő, sokszor olyan sokszorosan kezelve a növényt, hogy a végtermékben már nem mutatható ki az eredeti alapanyag, a bambusz.



De akkor mi a megfejtés?

Milyen textilt adhat az érzékeny bőrű csemetéjére a környezettudatos szülő?



A boltokban a GOTS és Oeko-Tex logókat érdemes keresni, mert ezeket csak ellenőrzött termékeken

tüntethetik fel. Ezek a minősítések a pamut előállításáról informálnak minket (részletesen egy másik bejegyzésben fogom ezeket bemutatni). Ezeket a ruhákat kifejezetten érzékeny bőrrel való érintkezésre ajánlják, így újszülötteknek is kiváló választás. Az előállításuk drágább, ezért a végső áruk is, viszont biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb anyagot választjuk a babánknak.


Ezért volt fontos számomra, hogy a ZipZapGo babaruhák alapanyaga is GOTS minőségű biopamutból legyen. Legtöbb termék 8 százalékban elasztánt is tartalmaz, hogy a kisruhák rugalmasak, ezáltal tovább hordhatóak legyenek (plusz vasalni sem kell őket).



Forrás:

bottom of page